15 Nisan 2011 Cuma

Yeni doğmuş bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır

Yeni doğan bebeğin göbeği düşmeden asla banyo yaptırılmamalıdır. Bunun yerine silme usulü banyo yaptırılabilir. Islak mendil ile ya da hijyenik ıslak bez yardımıyla bebeğin vücut temizliği sağlanabilir.

Yeni doğan bir bebeğin banyosu; bebeğin göbeği düştükten iki gün sonra yapılabilir. Banyo yaptırırken dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntı ise; suyun sıcaklığının 36.5-37 derece, oda sıcaklığının 22-26 derece olması uygun olarak kabul edilmektedir.

Banyo öncesi mutlaka hazırlığınızı yapmalısınız. Bir başka ifadeyle, hazırlıklarınız bittiğinde banyo işlemine başlamalısınız. Çünkü bebekler çıplakken kendilerini güvende hissetmezler ve fazlasıyla huzursuz olurlar.

Ayrıca şu bilgileri de unutmamak gerekir.

İsilik : Yeni doğmuş bebek sıcak hava larda terler. Bu nedenle bebeğin cildi tahriş olur; boyunda, bacaklarda ve kol ların kıvrım yerlerinde kırmızı benekcikler görülür. Bu benekçikler isilik diye adlandırılan zararsız bir döküntü türü dür. İsilik nişasta banyosuyle kolayca yok edilebilir. Bir avuç saf ve kokusuz nişasta eritildikten sonra, banyo suyuna katılır ve bebek bu suyun içinde on da kika kadar tutulur. Sonra beneklerin bu lunduğu kesimler cildi kurutan ve ferah latan naneli talk pudrasıyle pudralanır.

Tırnaklar : Bazı çocukların tırnakları doğduklarında çok uzun olur ve hemen kesilmeleri gerekir, Tırnaklar fazla uzun değilse bu işlem bebek, üç haftalık olun ca, banyo sonrası veya (bebek çok hareketliyse) uyurken yapılır. El tırnakları yuvarlak, ayak tırnakları da dört köşe kesilerek tırnakların ete batması önlenir. Ayak tırnakları kesilirken, parmakların arasına birer parça pamuk konulması işi kolaylaştırır

0 yorum:

Yorum Gönder