15 Nisan 2011 Cuma

Türkiye 18 yıl önce İnternete merhaba demişti

Evet tam tamına Türkiye internet ile 18 yıl önce tanışmıştı. Şimdi herkesin evinde, hatta yanında (jet) taşıdığı hale gelen internet 1-100 mbit hızlara kadar ulaşarak evlerimize ulaşmaya başladı. Nerden nereye. Eskiden bizler internet cafelerin önünde 256 kb internet hızı gördüğümüzde çok şaşırırdık şimdi ise 10 mb görüyoruz, bakmıyoruz bile.

Peki Türkiye internet ile nasıl tanıştı bunu hiç merak ettiniz mi? İşte bunu ve internet haftası ile ilgili bilgileri verelim.

Türkiye internet ile nasıl tanıştı?

Internet teknolojisi Türkiye’ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan, “Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı” ile başladı. İnternetle ilk tanışma ise, 12 Nisan 1993’de Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde, (ODTÜ) Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı ile gerçekleşti. Bu nedenle 12 Nisan tarihi, Türkiye’de internetin ’’doğum günü’’ olarak kabul edildi.

Aynı yıl ODTÜ ve Bilkent üniversiteleri ilk Türk web sitelerini yayına açtı. 64kbit/sn hızında olan bu 2 hat, çok uzun bir süre tüm ülkenin tek çıkışı oldu. Ege Üniversitesi’ndeki bağlantı ise 1994 başlarında, 64kbit/sn. hızı ile devreye girdi.

1994’de ise kurumlara ve şirketlere internet hesapları verilmeye başlandı. Bu arada ilk internet servis sağlayıcı ’’tr.net’’ de hizmete girdi. Ardından sırayla, Bilkent Üniversitesi (Eylül 1995), Boğaziçi Üniversitesi (Kasım 1995) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (Şubat 1996) bağlantıları sağlandı.

Türkiye’de internet 18′inci yılını doldurdu 11-24 Nisan tarihleri arasında İnternet Haftası’nı kutlayacak

Türkiye’de internet 18′inci yılını doldurdu 11-24 Nisan tarihleri arasında İnternet Haftası’nı kutlayacak. İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, Türkiye’de 18. yılını dolduran internetin, bilişim sivil toplum kuruluşları öncülüğünde 11-24 Nisan tarihleri arasında İnternet Haftası’nı kutlayacağını açıkladı.

Yapılacak olan kutlamalar ise şöyle açıklandı: Üniversiteler, okullar, bilişim firmaları, sivil toplum kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları desteği ile Türkiye’nin her köşesinde İnternet Haftası etkinlikleri yapılacak.

18 yaş doğum günü pastası ise Ankara dışında, Samsun, Diyarbakır, Manisa ve İstanbul’un ardından Tunceli Üniversitesi’nde kesilecek.

AMACI

İnternet Haftası toplumda internet kültürünü yaymak, internet bilincini yaratmak, interneti tanıtmak, büyütmek, yeni projeler başlatmak, sorunları ve çözüm yollarını tartışmak, interneti Türkiye gündemine yerleştirmeyi amaçlıyor.

Hafta boyunca, bilgi toplumu, e-dönüşüm, e-türkiye ve e-devlet kavramlarının geniş kitlelerle tanıştırılması ve ”İnternet ve Bilişim Fırtınası” yaratılmak isteniyor. İnternet Haftası etkinliklerinde Türkiye internetinin gündemindeki konular arasındaki iş yaşamı, eğitim, kültür ve demokrasi, bireysel güvenlik, güvenli internet, sosyal ağlar tartışılacak.

Hafta boyunca yapılacak etkinlikler, daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Ege ve Marmara bölgelerinde yapılacak. İnternet Haftasında bir ekip sırasıyla Diyarbakır, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Van, Hakkari, Erzurum, Ardahan, Batman ve Mardin’i dolaşacak, seminer ve konferanslar verecek. İzmir ve Manisa’da yoğun etkinlikler yapılacak. İstanbul’da Galatasaray Üniversitesi’nde ”TEKIL Konferansı”, Yıldız Teknikte ”İnternet Yasakları ve Girişimcilik Paneli” yapılacak. Ayrıca Kocaeli, Bursa, Uşak, Osmaniye, Kahramanmaraş, Sinop ve Ankara’da da etkinlikler olacak.

1 yorum:

  • Unknown says:
    31 Ekim 2015 14:29

    Merhaba ben Metehan azgın bayanlar arayın tanışalım sonrası malum yani artık yüzünüz gülsün mutlu olun yalnız gizlilik şartıyla azgın Metehan sizi kalın vede büyük yaragıyla sizi sekse doyursun uzun lafın kısası arayın tanışalım 05358520456

Yorum Gönder