5 Nisan 2011 Salı

Nargile keyif veriyor ama…

Son yillarda özellikle gençler arasinda hizla yayilan nargilenin, insan sagligini ciddi sekilde tehdit ettigi bildirildi. Ulusal Kanser Danisma Kurulu, son toplantisinda, akciger zari kanseri (mezotelyoma) ve son günlerde artan nargile tüketimini ele aldi. Kurul toplantisi sonunda, akciger zari kanseri konusunda ulusal boyutta ele alinip yürütülecek genetik arastirmalarin uluslararasi isbirligiyle yürütülmesi kararlastirdi. Türkiye’deki tütün bagimliligina dikkati çeken kurul, gizli tehlikeler üzerinde durdu. Kanserle savasin tütün bagimliligi ile savasla esdegerolacagi vurgusunu yapan kurul, tütün bagimliligini tesvik eden nargilenin özendirilmesinin tütün bagimliligi için adim olacagina dikkati çekti. Kurul, Saglik Bakanligi Kanserle Savas Dairesi Baskanligi araciligiyla bu konunun il saglik müdürlüklerine duyurulmasi yönünde tavsiye kararini aldi.

50 SIGARAYA ESIT
Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Tip Fakültesi Halk Sagligi Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Sigara Ulusal Komitesi Baskani Prof. Dr. Nazmi Bilir, tütünün nargile seklinde içiminin, solunum fonksiyonlari üzerinde önemli olumsuz etkilerinin bulundugunu bildirdi.
Bilir, nargile dumaninin analiz edildigi bir çalismada; bir nargile içimi sirasinda 3 gram tütün ve 5 gram kömür yakildigi, toplam 2.25 miligram nikotin ve 242 miligram partiküler madde alindiginin belirlendigini bildirdi. Prof. Dr. Bilir, bir nargile içimi sonucunda alinan nikotin miktarinin, 50 adet sigara içilmesiyle alinan nikotin miktarina esit oldugunu kaydetti. Nargile içen bir kisinin ortalama 30 saniye araliklarla her biri 3 saniye süren nefes alip verme islemi yaptigini ve her defasinda cigerlerine 300 mililitre hava aldigini anlatan Bilir, bir nargile içiminde, nargile üzerine yakilmak üzere 10 gram tütün yerlestirildigini, bunun ancak 3 graminin yandigini belirtti.
Bir nargile içiminin, ortalama 100 nefes alip verme seklinde oldugunu anlatan Prof. Dr. Bilir, nargile dumanindaki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kursun miktarinin, sigara dumanindaki düzeye göre oldukça yüksek bulundugunu ifade etti. Bilir, “Tütünün nargile seklinde içilmesi de aynen sigara içilmesi gibi zararlidir” diye konustu.

“NARGILE KAFELER SINIRLANDIRILMALI”
Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Tezer Kutluk da, son yillarda nargile kafelerin sayisinin giderek artigini ve nargilenin, çesitli tatlarda sunularak özendirildigini animsatti. Nargilenin zararlarinin göz ardi edilmemesi gerektigine dikkati çeken Prof. Dr. Kutluk, nargile kafelere sinirlama getirilmesi gerektigini kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder