15 Nisan 2011 Cuma

Kimyon nedir? nerelerde yetişir? nasıl kullanılır?

Mutfağımızın temel taşlarından biridir kimyon. Ev hanımlarının mutfaktaki enyakında daima bulunulur.”Yemeklere lezzet katar” ifadesiyle tarif edilemeyecek kadar zengin özelliği vardır.

Kimyon Akdeniz kökenli bir bitkidir. Maydanozgillerdendir. Orta Anadolu, Eskişehir ve Konya dolaylarında, Akdeniz bölgesinde tarih öncesinden beri yetişmektedir.

Sebzelerde, çorbalarda, sakatat, et yemekleri ile içeceklerde sıkça kullanılır. Eski Yunan’da cimri insanlara “kimyon tanesini bölen” manasına gelen “kyminopristes” denilirdi. Roma döneminde kimyon “hırsın ve paranın” sembolüydü. Eski bir Roma komutanı olan Markuz Aurelius’un adıda hükmeden ve sahip olma gücünden dolayı “kimyon” olarak bilinir.

Kimyon yemeklere müthiş lezzet katmasının yanında bileşimindeki maddeler nedeni ile vücut metabolizmasının düzenli çalışmasını sağlar. Bundan dolayıdır ki diyetlerde en çok önerilen bir baharattır. Kimyon ayrıca ağrı kesici özelliğide vardır. Son araştırmalar neticesinde kan şekerini düşürücü etkiside olduğu tespit edilmiştir. Sindirim sistemimizin düzenli biçimde çalışmasına katkı sağlar. Gaz giderici özelliği sebebi ile Uzmanlar tarafından da hamile bayanlara tavsiye edilir. Aynı zamanda bebek ve çocuklarda da sindirim güçlüğü hallerde de kullanılır. Emziren annelerde ise gaz yapıcı gıdalar süte geçtiğinden bebeklere oluşacak gazların hafiflemesine yardımcı olacağından dolayı özellilkle emziren annelere önerilir. Çünkü bebeğin sindiriminede çok fazlasıyla katkıda bulunur.

0 yorum:

Yorum Gönder