13 Nisan 2011 Çarşamba

Google yeni algoritması Farmer – Panda

Google yeni algoritmalar çıkarmaya devam ediyor. Web site sahipleri algoritmalara bir türlü ayak uyduramıyor. Çünkü algoritmayı tam anlamıyla kimse çözemedi. Birileri diyor ki spamcı siteleri arka sayfalara atmayı planlıyor, biri diyor ki tam aksine spamcılar ilk sıralara çıkmaya başladı özgün siteler düşüşte diyor. R10.net sitesinde farklı farklı yorumlar okudum hala anlamış değilim. Fakat r10.net’in radmin’i güzel bir yazı paylaşmış. En mantıklı ve algoritmaya en uygun yazıyı bende olduğu gibi sizlere aktarıyorum.


24 şubat 2011 tarihinde resmi olarak yeni bir algoritmayı hayata geçirdiğini duyurdu. Bu Yeni Algoritmaya “Farmer” kod adı verildiğni kamuoyuyla paylaştı.

Google Farmer algoritması hakkında detaylı bilgiyi her zaman olduğu gibi vermedi ve ilk etapta Google.com sunucularındaki Sıralamada etkilerinin görülecegini duyurdu ve ülkesel sıralamalarda etkilerinin görülmesinin biraz daha zaman alacağını söyledi. Her zaman olduğu gibi yeni Farmer Algoritması açıklaması webmaster camiyasında yeni bir heyecana yol açtı.

Google Farmer Algoritması Bizi nasıl etkileyecek Ne yapmamız gerekiyor?

Bu sorunun cevabını her zaman olduğu gibi google söylemeyecek. Eğer algoritmayı anlatırsa ve algoritma çözülürse zaten spamcıların ekmeğine yağ süreceginin farkında google. Ancak işin uzmanları ufak tefek ipuçlarını yakalamaya başladı. Bu algoritmanın temel amacı internet tarlasındaki yaban otlarıyla yani spamcı sitelerle mücadele edebilmek. Bunun içinde algoritmanın adı Farmer (Çiftçi) konulmuş.

Farmer algoritmasının başarısı şu an istenilen düzeyde olmadığı görülüyor. Sıralamada %15 kadarlık bir fark oluşturabilmiş.
Uzmanlar keyword density olayını abartan sitelerin ve kopya içerikli sitelerin hedef alındığını düşünülüyor.
Çalıntı içeriğin cümlelerine fazladan keyword ekleyen siteler yandı.
Sırf adsense ile para kazanmak için içi boş makale siteleri açanları doğrudan hedefliyorlar.
Google kopya içerikli siteleri nasıl anlamayı planlıyor?

Bu algoritmayı geliştirmek hiç kolay olmayacak gibi görünüyor ancak uzmanlar 2 çıkış noktası öngörüyor.

Eğer sitenizin içeriğindeki kopya yazı sayısı, tüm yazıların içinde belli bir yüzdeyi geçiyorsa sıkıntı yaratacak.
Birde özellikle tek kaynağa bağlı ( haber ajanslarından data alan) haber sitelerini bu yeni algoritma çok kötü etkileyecek.
Keyword Density Nedir?

Bu eski bir konu ama hatırlatmakta fayda var. Farklı diller üzerinde yapılan çalışmalarda bu teoriyi desteklemektedir.

Teori şu:
“Bir kompozisyon yada makalede hatta kitapta anlatmak istediğiniz temel olayı en fazla %4 kelime yogunluğu ile normal şartlarda çok rahat anlatabiliyorsunuz. Bu dünya klasiklerinden tutunda birleşmiş milletler bildirgesine kadar hatta William Shakespeare’in eserlerindede böyledir“

Bunu sizde deneye bilirsiniz. Nasıl yani:

Normal şartlarda:
Bir kağıt kalem alıp elinize bir makale yazın. Uzunluğu önemli degil sadece dikkat etmeniz gereken nokta yazınızı okuyan kişi, ne yazdığınızı tam olarak anlayabilsin.

Örnegin Elma hakkında bir makale yazdınız.

Elmanın anavatanı, hangi iklim tiplerinde yetişir, hangisi elma türü ülkemizde yetişir vs vs şeklinde bir makale yazdınız ve Makalemiz 1000 kelimeden oluştuğunu varsayalım.

Bu durumda olması gereken elma kelimesinin tekrar sayısı 40 adeti geçmeyecektir. Ama bu makele internet ortamına geçince sırf seo olsun diye 40 rakamı 400 rakamına kadar çıkabiliyor. Okuyan kişi makaleden hiç bir keyif almıyor ne okuduğunu anlamıyor ve makaleden sıkılıyor.

Elma konusunda üste çıkmak isteyen spam site aynen bunu yapıyor:

Elma zayıflatır. Elma iyidir. Elma kalbi korur. Elma bağırsakları çalıştırır. vs vs bir cümle yerine,

“Elma yemek kalbi korur ve bağırsakları çalıştırır” yazan siteleri üste çıkartmayı hedefliyor yeni farmer algoritması.

İşte Google Farmer algoritmasının hedefi bu yaban otları sayfalarıyla mücade etmek. Ancak bunu yapabilmek hiç kolay olmayacak görünüyor.

Sitenizin alıntı içerigi az ve keyword density kurallarına uygun ise Farmer algoritması sizi pek etkilemeyecek görünüyor

Ayrıca Google yeni algoritması Panda’yı global olarak (ingilizce kullananlar) devreye soktuğunu açıkladı

Bugün’den (dün) itibaren bütün ülkelerde ingilizce aramalarda kullanmaya başladığını resmen açıkladı. Son 1 haftada zaten çok fazla düşüş yaşayan büyük siteler ki bunların başındaezinearticles geliyor bu algoritma için çözüm arayışına girmişler. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

0 yorum:

Yorum Gönder