26 Mart 2011 Cumartesi

2011 Meslek Liseleri Puanları Düştümü Alan Dışı Tercih Katsayısı Ne Kadara Çıktı

2011 Meslek Liseleri Puanları Düştümü Alan Dışı Tercih Katsayısı Ne Kadara Çıktı
ÖK’ün yaptığı açıklamada Meslek Liselilerin katsayısı ile ilgili açıklama yapılmamıştır. Yani Katsayı sorunu ortada kalmış durumda. Resmi açıklama yapılmamasına rağmen, katsayı sorununun çözümüyle ilgili bazı fikirler mevcuttur. Ve bu fikirler komisyon üyeleri arasında da halen tartışılmaktadır. Şu ana kadar konuşulan ve tartışılan çözüm önerileri de şunlar olmuştur:


1- İlk düşünülen fikirlerden birisi; katsayılar arasındaki makasın daraltılması. Yani 03–08 şeklinde olan katsayıların 06-08 haline getirilmesi. Böylece, alan dışı bir tercih yapan öğrencinin kazanma şansı, önceki döneme göre yüzde 50 daha artmış olacak. Örneğin, meslek lisesinden mezun olan bir öğrencinin hukuka girmesi için fazladan en az 45 soru yapması gerekiyordu. Şimdi bu sayı 25 civarına inecek.

2- 2010 Yeni ÖSS Sistemiyle beraber 4 yıllık fakültelere gitmek isteyen meslek lisesi öğrencilerinin önünün tamamen açılması ihtimalide var. Yani Meslek liseliler, 2010 Yeni ÖSS sisteminin 2.aşaması olan LYS sınavlarına (yani 4 teste) girerek mezun oldukları alan dışında istedikleri bölümlere yerleşebilecek. Yani dileyen dilediği bölümü tercih etme imkânına sahip olabilecek. Yani bu meslek liselilerine ait bir karar olmayıp tüm herkesi kapsayan bir değişiklik olacaktır.

Örneğin, bir teknik lise makine, motor gibi bölüm öğrencisi, 2 yıllık (ve varsa 4 yıllık bölümü-Her bölümün 4 yıllığı yoktur. Örneğin iletişim okuyan bir meslek lisesi öğrencisinin 4 yıllık seçebileceği bir bölümü yoktur.) okumak isterse sadece YGS’ye girip üniversiteye yerleşebilecek. 4 yıllık fakültelere gitmek isterse 2′nci aşama sınavlarına girecek. Hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümle ilgili belirlenen testi çözecek. İsterse 4 testi de çözüp bölüm hakkını artıracak.

Bu sayede İmam hatip lisesi öğrencileri de istedikleri bölüme istedikleri testi alarak gitme hakkına sahip olacak. (28 Şubat öncesi dönemde imam hatip öğrencilerinin de arasında olduğu meslek lisesi öğrencileri istedikleri alanlarda tercih yapabiliyordu)

3- Üçüncü düşünülen ise Meslek liselilerine kendi alanlarının fakültelerini seçme imkânı vermek.

Örneğin, Elektrik bölümünü okumuş birisi Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliklerini seçme imkânına sahip olabilecek, fakat alanları dışındaki 4 yıllık diğer fakülteleri seçme imkânına sahip olamayacak. Yani eskisi gibi Biyo-Genetik, Tıp, Eczacılık, Hukuk fakültesi gibi bölümler alan-dışı sayılacak.

Meslek Liselileriyle ilgili düşünülen, konuşulan ve tartışılan diğer bazı fikirlerde aşağıdadır.

Meslek lisesi mezunlarına, kendi alanlarıyla ilgili fakültelerde, tıpkı lise birincilerine ayırılan kontenjanlar gibi, yani öğrencilerin kendi aralarında puan sıralamasına sokulacağı yüzde 5’lik bir kontenjan ayırılması da gündemde. Ancak eşleştirme işlemi çok zor olduğu için bu fikir zayıf kalmaktadır.

2 yıllık Meslek Yüksek Okulları’na sınavsız geçiş hakkı kaldırılması düşünülüyor. Meslek liseliler YGS sınavın ardından puanlarına göre 2 ve 4 yıllık fakültelere de yönelebilecek.

YÖK OÖBP getirdiği katkıyı düşürmek istiyor. Şu an uygulanan sistemde OÖBP puan’ın %21 oranında bir katkı sağlamaktadır. YÖK bu katkıyı iyice aşağı çekmek istemektedir. %5’lere kadar bu katkıyı düşürmek istediğini açıkladı.

0 yorum:

Yorum Gönder