15 Nisan 2011 Cuma

Obezite hastalığı nedir? Korunmanın yolları nelerdir?

Obezite çağımızın en büyük hastalığıdır. Özellikle gelişmiş zengin ülkelerin başını ağrıtan ciddi bir hastalıktır. Obezite hastalığı bütün diğer hastalıkalrın başlangıcıı oluşturmaktadır.Bu nedenle mutlaka önlem alınmalı ve gereken hasssasiyeti göstermeliyiz. Özellikle çocuklarda ciddi bir artış başgöstermek.Lütfen sağlığınızı ciddiye alın.İşte size hayati değer taşıyan önemli bilgiler…

Obezite normalden daha fazla,aşırı şişmalğın akademik ismidir. Çok çeşitli hastalıklarında kaynağını taşır. 282.000. kadın ve erkek üzerinde yapılan 144 araştırma sonuçlarında “dünya kanser araştırma vakfı” tarafından açıklanmıştır.

Lösemi,Multiple Myelome (bir cins erişkin kan kanseri) ve nın hodgkin lenfoma gibi kan kanserleri ile obezite ilişkisi ortaya konulmuştur.

Bilakis obezitenin erkeklerde yemek borusu kanserini % 52, troid bezi kanserini %35, kalın bağırsak ve böbrek kanser hastalığını artırmaktadıor.Kadınlarda da durum pek içaçıcı değildir. Kadınlar ise safra kanserini %59, böbrek kanseri riskini ise % 34 oranında arttırdığı bilinmektedir.

Peki siz obez misiniz?
Detaylı yapılan çalışmalarda Obezite dünya çapında bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadir. Son yıllarda fat food kültürü,aşırı şeker ve unlu gıdaların tüketiminin yanı sıra kimyasal katkılarla beslenme ile aşırı hareketsiz bir yaşam sonucunda meydana gelmiştir.

Vücut kitle indeksi (VKİ) normal kiloluktan, şişmanlığıa ve şişmanlıktan obeziteye doğru artış gösterebilmektedir malesef. Vücut kitle indeksi boyunuzun kilolunuza oranlaması ile sağlanır…

Vücut kitle endeksi : Vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile bulunur.

Şöyleki;

Vücut kitle endeksi (VKİ) =Vücut ağırlığı / Vücut boyunun karesi

Hesaplama tablosunu bir örnekle açmak gerekirse şayet: Örneğin 60.kg 160 cm ölçülerinde olan bir kişide;

60/1,6×1,6 = 60/ 2,56 = 23,4

VKİ’i 20 ile 25 arası normal, 25′in üzerinde şişman 30′un üzerindeyse obez olarak değerlendirilir.

Sizde normal, şişman veya obez olup olmadığınızı pek ala kolayca hesaplayabilirsiniz…

Kalp ve şeker hastalıklarının kemik ve eklem deformitelerinin yanında kanserin de sebebi yanlış beslenmeniz olabilmektedir.

Sağlıklı ve huzurlu bir yaşamın en temel kaynağı doğal ve dengeli beslenme ile spor dolu aktivitelerden geçmektedir.

“Lütfen sağlınızı ciddiye alın…Çok geç kalmış sayılmazsınız…”

0 yorum:

Yorum Gönder