15 Nisan 2011 Cuma

Çocukların beslenme ve yemek alışkanlığı nasıl sağlanır

Çocuklarımızı hayata doğru taraftan yelken açmalarını amaçlarız. Fiziksel ve ruhsal olgularının sağlıklı ve güçlü olmalarına çok önem veririz. Fiziksel olarak düzenli bir gelişimi sağlanabilmenin tek toplu yemek yeme alışkanlığının oluşturulmasıdır. O halde bilinçli bir metot uygulayarak bu sorunu çözebiliriz.

Yemek yeme:

Çocuk akşam yemeğinde bir türlü yemek yemek istemiyor. Annesi o kadar ısrarla yemesini istediği halde, çocuk inatla ” hayır yemeyeceğim” diyor.

Hatta bazı anneler bu durumlarda çocuğun arkasından yemek tabağı ile birlikte dolaşırlar. Burada anne çocuğa nasıl bir mesaj vermiş oluyor? ” Çocuğum aslında yemek yemek, fizyolojik bir ihtiyaçtır ama senin için sosyal bir doyumdur. Sen yemek yemesen de olur aslında. Fakat ben senin yemek yemeni istiyorum. Bunun için de ısrar ediyorum” Böylece çocukların akşam yemekleri bir merasim halini alır.

Anne birazcık sabırlı olabilse aslında şunu derdi:

“Çocuğum akşam yemeği için biz sofraya yemeği koyuyoruz. Yarım saat içinde de yemeğimiz bitirir. Sonra ben sofrayı kaldırdıktan sonra ise sana bir daha yemek hazırlamam. Ayrıca yemekten sonra senin çayla birlikte kek, pasta, sandviç türü şeyler atıştırmana izin vermem. Mutfağı da kilitlerim. Sabaha kadar maalesef aç kalırsın ona göre.”

Çocuk yemek yemediğinde sabaha dek aç kalsa, sabah kahvaltısında çocuk herkesten önce kahvaltıya oturacak ve hızla yemeğe başlayacaktır. Sabah kahvaltısında da hiç bir şey yemiyorsa öğleye kadar hiçbir şey yedirmeyin ki bu sefer de öğleyin yiyecektir. Öğleyin yemiyorsa bu metot ile akşam yemeğinde yemek yemeye başlayacaktır. Sakın taviz vermeyin bir öğün aç kalırlarsa çocuklarınız açlıktan ölmezler.

Nihayetinde mutlaka acıkacak ve sofraya oturacaktır. Yememsi mümkün değildir. Nedeni ise gayet açıktır. Çünkü yemek yemek fizyolojik bir ihtiyaçtır. İnsan yemek yemeden asla yaşayamaz. Çok acıkan bir insan sadece kuru bir ekmeği bile müthiş bir iştahla yiyebilir.

Buradan çıkan temel sonuç şudur ki! Yemek yememek çocuğun seçtiği bir davranış. Aç kalmak ise onun tercihi. Çocuk yemek yemek istemiyorsa yemek yemesi için baskı yapılmamalıdır. Sabah kadar aç kalmasına izin verilmelidir. Çünkü aç kalmak bizim değil, çocuğun sorunudur. Böylece çocuk kendi davranışlarının sonuçlarına katlanmayı da öğrenir.

Hâlbuki anne baba ne yapıyor. Çocuk yemek yemiyor ve bir kaç saat sonra acıkıyor. Annesinden sandviç istiyor. Anne ” Tamam yavrum, hemen yapayım, neyli olsun ? diyede sorar genelde değilmi. “Annecim karışık olsun olsun, ama kaşarını biraz bol koy “diye yanıtlar. Anne onu büyük bir özenle hazırlar ve çocuk da büyük bir iştahla sandviçini yer. Ertesi gün anne pırasa, ıspanak, taze fasulye gibi bir yemek yapmış olsa bu çocuk artık o yemeklerden yer mi sizce. Elbette yemez. O halde size tavsiyemiz çocuğunuzun yemek alışkanlıklarını disipline etmek istiyorsanız lütfen bu metodu uygulayın. Başarılı olacaksınız ve çocuğunuza en büyük ödülü vermiş olacaksınız…

0 yorum:

Yorum Gönder