Genç beyler, sözüm size... Düşünün, özel bir gün için koyu renk takım elbisenizi giydiniz, keyfiniz yerinde, çok yakışıklısınız. Evden çıkmadan aynaya son bir kez baktığınızda, o da ne?! Gördüğünüz manzara bütün enerjinizi alıp götürüyor, yine omuzlarınıza kar yağmış. Bu tatsız kar taneleri de bir türlü yakanızı bırakmıyor!
Saçlı deride pullanma ve kaşıntı ile seyreden bu kronik probleme "kepek" adını veriyoruz. Bunlar, derinin en üst tabakasındaki ölü hücrelerin oluşumunun hızlanması sonucu ortaya çıkan, beyaz renkli döküntülerdir.
Kepek oluşumuna yol açan iki ana faktör saç derinizin yağlı ya da kuru olmasıdır. Buna bağlı olarak, klinik özellikler ve tedavi şekilleri de farklılık gösterir.
Saç derisinden aşırı yağ salgılanması sonucu çoğalan maya mantarları, ölü hücrelerin oluşmasını artırır ve büyük parçalar şeklinde, gri-sarı renkli, pul şeklindeki döküntüler ve kaşıntı ortaya çıkar.
Erkeklerde yağ bezlerinin hacim olarak büyük olması ve bluğ çağında artmaya başlayan erkeklik hormonlarının özellikleri nedeniyle kepek oluşumu sıklıkla görülür. Bu durum orta yaş dönemine kadar devam edebilir.
Saçlarınıza uyguladığınız yağ, sprey gibi kimyasallar; çinko ve B vitamininden fakir ya da aşırı şekerli ve mayalı gıdalarla beslenmek; sıcak ve nemli iklim koşulları kepek oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir.
Başınızı kepek önleyici şampuanlar ile düzenli olarak yıkamanız ve yukarıda saydığımız faktörlerden kaçınmanız, çoğu zaman yeterli tedaviyi sağlayacaktır.
Bunun dışında, ortam sıcaklığı ve neminin azalması sonucu kuruyan saç derisinde ve özellikle kış mevsiminde ortaya çıkan ince beyaz toz şeklindeki döküntüler vardır ki bunlara da "kuru kepek" deriz.
Güneş yanığı, tuzlu su, saç boyaları, kurutucu şampuanlar, klor vb. kimyasallar ile saç derisinin tahriş olması da kuru kepek oluşumuna yol açan diğer etkenlerdir.
Kuru kepek tedavisinde saç yağlanmasını azaltan kurutucu ürünlerin kullanımından kaçınmalı, aksine saçlı deriyi nemlendirici özellikli şampuan, maske ve benzer yöntemleri uygulamalısınız.
Sedef, mantar gibi bazı cilt hastalıklarında da saç derimizde farklı özelliklerde kepek oluşur ve tedavide mutlaka profesyonel yardım almak gerekir.
Cilt yapınızı tanır, kendinizi önemser ve doğru bakımı düzenli olarak uygularsanız, kepeklerden kurtulmak pekala mümkün.
Gülümseyin! Bundan böyle özel günlerinizde açık renk giymek zorunda kalmayacaksınız.
Blogger tarafından desteklenmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder