Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatıyla fiilen yabancı ülkelerde ikâmet eden vatandaşlarımızın; son yoklama, celp ve sevk gibi her türlü askerlik işlemi 1111 sayılı askerlik kanununun 35/G maddesi gereğince 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar 38 yaşın doldurulduğu yılın 31 Aralık tarihine kadar) Millî Savunma Bakanlığınca ertelenebilir.
İLK ERTELEME
Vatandaşlarımızın askerlik işlemlerini erteletmek üzere, aşağıdaki belgelerle birlikte bölgesinde ikâmet ettikleri ve bağlı oldukları Türk Konsolosluklarına dilekçe ile bizzat başvurmaları gerekmektedir.
Gemi adamları; ilk ve müteakip erteleme işlemlerini yaptırmak için, geminin bandırasında bulunduğu, bağlama limanının bulunduğu, donatan veya vekilinin bulunduğu ya da gemiyi işleten şirketin kurulu olduğu yabancı ülkedeki Türk konsolosluklarına bizzat başvurmak zorundadırlar. Bu makamlara müracaatın mümkün olmadığı hallerde ise aşağıda belirtilen temsilciliklerimizde de başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler.
S.NU. ÜLKE TEMSİLCİLİK ADI S.NU. ÜLKE TEMSİLCİLİK ADI
1 ALMANYA Berlin, Hamburg, Hannover 22 JAPONYA Tokyo
2 AMERİKA Los Angeles, New York 23 KKTC Lefkoşe
3 ARJANTİN Buenos Aires 24 LETONYA Riga
4 ARNAVUTLUK Tiran 25 MALTA Valetta
5 AVUSTRALYA Sidney, Melburn 26 MEKSİKA Meksika
6 BELÇİKA Anvers 27 MISIR İskenderiye
7 BİRLEŞİK ARAP EM. Dubai 28 PAKİSTAN Karaçi
8 BREZİLYA Sao Paulo 29 PORTEKİZ Lizbon
9 BULGARİSTAN Burgaz 30 ROMANYA Köstence
10 CEZAYİR Cezayir 31 RUSYA St. Petersburg, Novorossisk
11 ÇİN HALK CUM. Şanghay, Hong Kong 32 SENEGAL Dakar
12 DANİMARKA Kopenhag 33 SİNGAPUR Singapur
13 FİLİPİNLER Manila 34 SURİYE Halep
14 FRANSA Marsilya 35 SUUDİ ARABİSTAN Cidde
15 GÜRCİSTAN Batum 36 TAYLAND Bangkok
16 HİNDİSTAN Mumbai 37 TUNUS Tunus
17 HOLLANDA Rotterdam 38 UKRAYNA Odesa
18 IRAK Basra 39 VENEZUELLA Karakas
19 İNGİLTERE Londra 40 YEMEN Sana
20 İSPANYA Barcelona 41 YENİ ZELANDA Wellington
21 İSRAİL Tel Aviv 42 YUNANİSTAN Atina Pire, Rodos
İlk erteleme için aşağıdaki belgelerle bizzat konsolosluklara başvuran ve başvuruları kabul edilen vatandaşlarımızdan;
a. Bulundukları ülkelerin vatandaşlığına veya süresiz oturma/çalışma iznine sahip olanların 38 yaşını tamamladıkları yılın 31 Aralık tarihine kadar,
b. Süreli oturma/çalışma izni sahibi olanların ise bu izinlerin (gemi adamları için endorsement belgesinde yazan tarihlerin) biteceği yılı takip eden yılın 31 Ekim tarihine kadar (takip eden yılın 38 yaşını dolduracağı yıl olması halinde 31 Aralık tarihine kadar),
c. Başvuru tarihi ile oturma/çalışma izni bitim tarihleri (gemi adamları için endorsement belgesinde yazan tarihleri) arasında 1 yıldan daha kısa bir süre bulunanların başvuru yılını takip eden yılın 31 Ekim tarihine kadar (takip eden yılın 38 yaşını dolduracağı yıl olması halinde 31 Aralık tarihine kadar), her türlü askerlik işlemi ertelenir.
İŞÇİ, İŞVEREN VE MESLEK/SANAT MENSUPLARI İÇİN GEREKLİ BAŞVURU BELGELERİ
a. Oturma veya çalışma izin belgesi.
b. Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ve nüfus cüzdanı.
c. Varsa yabancı ülke pasaportu.
GEMİ ADAMLARI İÇİN GEREKLİ BAŞVURU BELGELERİ
a. Geminin donatanı veya vekili ya da gemiyi işleten yabancı ülkede kurulu şirket tarafından tanzim edilerek onaylanmış iş sözleşmesi.
b. Yerli veya yabancı ülke makamlarınca düzenlenip onaylanmış, geçerlilik süresi bulunan gemi adamı cüzdanı ve gemi adamı yeterlilik belgelesi.
c. Gemi adamı yeterlilik belgesinde yazılı meslek veya meslekleri çalıştığı gemide icra etmelerine müsaade edildiğini gösteren ve geminin bandırasını taşıdığı ülkenin yetkili makamlarınca onaylanmış çalışma onayı (endorsement).
ç. Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ve nüfus cüzdanı.
d. Varsa yabancı ülke pasaportu.
BAŞVURULARIN KABULÜNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
a. İlk erteleme için konsolosluklara bizzat başvuran vatandaşlarımızın ibraz ettikleri belgeler yabancı ülke mevzuatı çerçevesinde incelenerek, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu’nun 35/G maddesinde öngörülen işçi, işveren, bir meslek veya sanat mensubu ya da gemi adamı statülerini haiz olup olmadıkları karara bağlanır.
b. Geçerli oturma veya çalışma izinleri bulunsa dahi yasanın öngördüğü işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu statülerini taşımadığı değerlendirilen veya tespit edilen vatandaşlarımızın başvuruları kabul edilmez.
c. Gemi adamı statüsündeki vatandaşlarımız askerlik ertelemeleri için; geminin bandırasında bulunduğu, bağlama limanının bulunduğu, donatan veya vekilinin bulunduğu ya da gemiyi işleten şirketin kurulu olduğu yabancı ülkedeki Türk konsolosluklarına veya yetkilendirilmiş diğer konsolosluklara her askerlik ertelemesi için bizzat başvurmaları gerekmektedir.
ç. Konsolosluklar gerekli gördükleri takdirde, başvuruda bulunan tüm vatandaşlarımızdan durumlarını aydınlatmaya yarayacak ilâve bilgi ve belgeler isteyebilirler.
d. Yabancı ülkelerde oturma veya çalışma iznine sahip bir bayanla evlenerek “aile birleşimi antlaşmaları” kapsamında kendisine başlangıçta sadece oturma izni verilen, ancak çalışma izni verilmediği için işçi statüsü kazanamayanlar da “potansiyel işçi” olarak kabul edilir ve çalışma izni alıncaya kadar başvuru yılını takip eden yılın 31 ekim tarihine kadar askerlik işlemleri ertelenir.
e. Resmi görevle yurt dışında bulunmamasına rağmen eşi yurt dışında resmi görevle çalıştığından veya yabancı ülkedeki çok uluslu organizasyonların kadrolarında Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi görevlisi sıfatının dışında görev aldıklarından mevzuat gereğince kendilerine “Hizmet Pasaportu” verilen işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu statüsündeki vatandaşlarımızın başvuruları sırasında ibraz ettikleri “Hizmet Pasaportu” kabul edilir.
MÜTEAKİP ERTELEME
İşçi, işveren veya meslek/sanat mensubu statüsündeki vatandaşlarımız; müteakip askerlik erteleme başvurularını, hak sahibi olduklarını ispata yarayan belgelerle konsolosluklara bizzat veya posta yoluyla yapabileceklerdir. Posta yoluyla müteakip askerlik erteleme başvurusunda bulunan vatandaşlarımızın, “Postayla Müteakip Erteleme Başvurusu Yapacaklar İçin Dilekçe-Taahhütname Belgesi”ni imzalayıp ekli evrakı ile birlikte konsolosluklara göndermeleri gerekmektedir. Gemi adamı statüsündeki vatandaşlarımız, müteakip erteleme başvurularını konsolosluklara bizzat yapacaklardır.
ASKERLİK ERTELEMESİ YAPILAN VATANDAŞLARIMIZDAN, ERTELEME DÖNEMİNDE;
a. Bir takvim yılının yarısından fazla süreyi yurt içinde geçirdikleri müteakip erteleme başvurusunda tespit edilenlerin,
b. Oturma veya çalışma izinlerinin ya da vatandaşlık haklarının iptal edilerek sınır dışı edildikleri tespit edilenlerin,
c. Yurda kesin dönüş yaptıkları tespit edilenlerin,
ç. Sahte bilgi, belge veya beyanlarla askerlik işlemlerini ertelettikleri tespit edilenlerin,
d. Türk vatandaşlığından çıkanların,
e. Askerlik ertelemesi için gerekli şartları oluşturmadıkları halde erteleme başvurusunun konsolosluklarca sehven kabul edildiği tespit edilenlerin,
f. Kendi istekleri ile erteleme haklarından vazgeçen veya askerlik erteleme işlemini sonlandırmak isteyenlerin askerlik ertelemeleri iptal edilir. Bunlardan, (e) ve (f) alt bentlerinde belirtilen durumlardan dolayı askerlik ertelemeleri iptal edilenler hariç, diğerlerinin yeniden askerlik erteleme talepleri kabul edilmez.
Blogger tarafından desteklenmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder