6 Nisan 2011 Çarşamba

Saç ekimi hakkında bilgiler

Yıpranmış ve cılızlaşmış saçları canlandırıcı, kalınlaştırıcı ve sıkılaştırıcı etkisi ile henüz tam açılmamış fakat seyrekleşme başlamış saç kayıpları durumunda uygulanmaktadır. Saç mezoterapisinde fayda sağlanabilecek dökülmeler arasında; strese bağlı, mevsimsel, metabolik nedenli saç dökülmeleri ve gebelik sonrası ani saç dökülmeleri sayılabilir. Yan etkilerinin azlığı, bölgesel uygulama imkanı sağlaması, etkilerinin kısa sürede alınması ve maliyetinin düşük olması gibi avantajları vardır.
Genetik ve hormonal saç kayıplarında bu yöntem destekleyici tedavi olarak tercih edilebilir.
Saç mezoterapisinde kişiye göre değişen karışım içerikleri oluşturmakta bu nedenle bu işlemi; kullanılan ilaçların farmakolojik özelliklerini, birbirleriyle olan etkileşimlerini ve yan etkilerini iyi bilen uzman hekimler yapmalıdır.

Saç mezoterapisi ilk ay haftada 1 seans, ikinci ay 10 günde 1 seans ve sonra ayda 1 seans olmak üzere toplam 10-12 seans arasında gerçekleştirilir. Olumlu değişiklikler beşinci seanstan sonra görülmeye başlar.

Saç ekimi (saç nakli) nedir?

Saç ekimi (saç nakli) olarak tabir ettiğimiz işlem aslında bir doku naklidir. Kişinin kendi dokusunun kendine nakledilmesidir. Uygun kök alınıp, uygun zemine ve doğru işlem yapılarak transfer edildiği takdirde doğal saç artık hayal olmaktan çıkmıştır.

Temel olarak saç nakli, genetik olarak dökülmediği bilinen ensenin üst bölümünde kalan ve her iki kulak arasında yer alan saçlı deri alanından alınan saçların incelmiş ya da tamamen açılmış bölgeye taşınması işlemidir. Saç nakli işleminde verici ve alıcı alana lokal anestezi uygulanır.

Saç ekiminde uygulanan yöntemeler

1. FUT (Folliküler Ünite Transplantasyonu): Dökülmeye karşı en dayanıklı saçların bulunduğu ense bölgesinden ihtiyaç miktarına göre 10-20 cm uzunluk ve 1-2 cm genişliğinde şerit şeklinde saçlı deri adacığı çıkarılır. Çıkarılan bu saçlı deri adacığı içinde 1 ile 3 adet kıl kökü içerenler küçük parçalara ayrılır. Bu parçalara mini greft ve ya mikro greft denilir. İşte mikro greft denilen parçaların alıcı bölgeye nakledilmesi işlemine FUT denir.

Deri adacığının alındığı ense bölgesi, yara dudakları birbirine dikilerek kapatılır. İşlem lokal anestezi altında ve ameliyathane şartlarında gerçekleştirilir.
2. FUE( Follikiler Ünite Ekstraksiyonu): Saç ekiminde son dönemde en fazla tercih edilen saç ekim yöntemidir. Bu yöntemle, mini ve ya mikro greftler özel mikro aletlerle ense bölgesindeki saçlı dokudan saç kökleri tek tek alınarak saçsız alana nakledilmektedir. FUE yöntemini kısaca, lokal anestezi altında saçlı doku alınmadan ve neşter kullanılmadan; kesi, dikiş izi olmadan, saç köklerinin tek tek alınması ile uygulanan bir teknik olarak tanımlayabiliriz. Sadece ense bölgesi dediğimiz başın arka kısmından değil yan bölgelerden de saç almak mümkündür. Ayrıca bazı kişilerde vücut kılları transplantasyona uygundur. Bu kişilerde göğüs, sırt ve karın bölgesinden alınan kıllar kafaya nakledilebilirler. Bu sayede bir seansta ekilebilen greft ve saç teli sayısı daha fazla olabilmektedir.

Fue Tekniginin Avantajları

Neşter kullanılmaz, bu nedenle de dikiş gerektirmez.
Yara izi kesinlikle bırakmaz dışardan herhangi bir şey gözle gözükmez.
İyileşme süreci çok kısadır. Operasyondan hemen sonra hemen normal aktivitelere başlanabilir.
Sonuçlar oldukça doğaldır.
Estetik cerrahi yüzeysel olduğundan kısa süreler içinde birkaç uygulama yapılabilinir.
Vücut kıllarının tamamının nerdeyse kullanılabilirliği söz konusudur.
Verici bölge kısıtlaması olmamasından dolayı alıcı bölgelerde istenilen yoğunluğa erişilebilmesi.
Saç ekimi operasyonu ortalama 6-8 saat kadar sürer ve FUE tekniği ile kişi aynı gün sosyal yaşantısına geri dönebilir. Operasyon sonrası kafaya bir bandaj yapılır. Bu bandaj bir şapka veya bereyle kamufle edilebilir. İki gün içinde günlük hayatına dönebilir.

Ekilen saçlar kısa bir süre sonra hasta başını yıkadıkça dökülürler. Üç ay sonra yeni saçlar çıkmaya başlar. Altıncı ayda yaklaşık 1,5 cm uzunluğa ulaşabilirler. Dokuzuncu ayda ekilen saçların %90′ ı çıkmış olur. Yeni saçların çıkması bir yıla kadar devam eder. Ekilen saçların yaklaşık %15 kadarının tutmaması ise normal bir durumdur.

Kimler saç ekimi için uygun adaydır?

Saç nakli için en uygun grup erkek tipi saç dökülmesi olan kişilerdir. Başka tip saç dökülmeleri de vardır. Ekime karar vermeden önce kişinin kullandığı ilaçlara, geçirdiği ve ya geçirmekte olduğu bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığına, bu durumun geçici olup olmadığı gibi durumlara bakılmalıdır. Bu gibi durumlarda ilgili branş hekimlerinin konsültasyonuna ihtiyaç vardır.

Saç ekimi için başvuran herhangi bir kişinin bu işleme uygun bir aday olup olmadığı ekim işlemini yapacak uzman hekimin muayene sonucunda karar vereceği bir durumdur.

Tüm saydıklarımız arasında aslında en önemlisi ve unutulmaması gereken durum; saç ekimi bir cerrahi işlem yani bir ameliyattır. Bu nedenle ameliyathane koşullarında ve bir estetik-plastik cerrahi uzmanı ve deneyimli uzman ekibi ile yapılmalıdır.

2 yorum:

  • Anonymous says:
    18 Nisan 2011 22:58

    bilgiler için teşekkürler

  • saç ekimi says:
    19 Nisan 2011 05:48

    Very informative. This site provides people with ample information needed to make a wise decision about hair transplantation.

Yorum Gönder