Pages

Pages - Menu

23 Nisan 2011 Cumartesi

Saç Dökülmesinin Nedenleri nasıl önlenir

Genetik özellikler, bilinçsiz kozmetik kullanımı, yanlış saç bakım yöntemleri, stres, mevsimsel dökülmeler gibi sebeplerden dolayı saç köklerinde meydana gelen tahribatlar saç tellerinde incelmeye, saçların dökülmesine neden olur. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Bilgehan Yılmaz, saç dökülmesinin sadece dökülmeye sebep olan etkeni bilip ona karşı bir önlem aldığında durdurulabileceğini belirtiyor.


1- Saç dökülmesinin bir çok nedeni olabilir. Demir eksikliği ve buna bağlı kansızlık veya başka sebeplerle kansızlık (anemi), tiroit hastalıkları, yumurtalıklara bağlı hormonel düzensizlikler gibi sebepler genel olarak daha sıktır. Fakat kronik stres faktörleri ve ailevi yatkınlık da saç dökülmesinde önemli faktörlerdir.

2- Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi kalıtımın etkisi vardır fakat erkeklerde görülen sıklıkta ortaya çıkmaz. Kalıtsal faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar ve “kadında erkek tipi saç dökülmesi” olarak türkçeleştirebileceğimiz tabloda saçlar zaman içinde giderek incelir, tüysüzleşir ve bu incelme ile giderek alına yakın tepe bölgesinde seyrelme başlar. Çok ileri vardığı durumlarda kadında da tepede erkekteki gibi kellik tablosu ortaya çıkabilir.

3- Her gün belli miktarda saç kaybederiz. Bunlar doğal yaşam sürelerini tamamlamış ve dökülmeleri gereken saçlardır. Yerlerine yenileri çıkar. Çeşitli kaynaklara göre değişkenlik gösterse de günde 100 adete kadar saç kaybı normal kabul edilir.

4- Fön, perma, boya gibi işlemlerde saçlar kopup, kırılabilir. Zamanla cansız, kuru ve mat görünmeye başlayabilirler. Buna rağmen saç kökleri zarar görmez. Biz gene de doğru ve kaliteli ürünler kullanmaya özen göstermeliyiz.

5- Saçlarımızın sağlığı tüm bedenimizin sağlığı ve yaşamımızdaki psikolojik faktörlerle de ilgilidir. Sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için gayret göstererek saçlarımıza yardımcı olabiliriz. Ne yaparsak yapalım değiştiremeyeceğimiz kalıtsal faktörlere gelince, eğer bunlarla ilgili bir saç problemi yaşıyorsak mutlaka bir dermatoloğa görünmeliyiz.

6- Beslenme tüm vücut sağlığımız için olduğu gibi saçlarımız için de önem taşır. Beslenmenin dengeli olması çok önemlidir. Kilo verme veya ince kalma kaygısı ile yapılan diyetler bazen saçlarımıza zarar verebilmektedir. Hatta bazı kadınlardaki sürekli saç dökülmesinin sebebi dengesiz beslenmeleridir. Hiç yağ yememek, çok düşük kalorili rejimler yapmak ya da proteinden fakir beslenmek sonucunda saç dökülmesi kaçınılmazdır.

7- Saç dökülmesini, sadece dökülmeye sebep olan etkeni bilip ona karşı bir önlem aldığınızda durdurabilirsiniz. Örneğin demir eksikliğine bağlı bir kansızlıktan dolayı saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız, saçınıza herhangi bir yağ ya da başka bir ürün sürerek bu problemi çözemezsiniz, demir almanız, eksik demir depolarınızı doldurmanız gerekmektedir. Kısmen eczanelerde de satılan bu tür bakım amaçlı ürünler saçlarınızın daha parlak ve bazen de daha hacimli görünmesini sağlayabilir ancak eğer gerçek bir saç dökülmesi probleminiz varsa bunu engelleyemezler. En başta da söylediğim gibi önce bir uzman durumu değerlendirmeli, gerekli görürse tetkikler istemeli ve sonrasında tedaviyi sürdürmelidir.

8- Çoğu kadını sadece estetik bir kaygıya yönelten saç dökülmesinin arkasında bazen bir hastalık gizlenebildiğini unutmamalıyız. Saçlarımızın olağandışı bir şekilde döküldüğünü düşünüyorsak etraftan duyduğumuz tavsiyelere kulak asmamalı ve önce bir uzmanla görüşmeliyiz.

Doğal yöntemlerle saçlarınızı canlandırın

Sıcak Yağ Tedavisi

Kurumuş ve yıpranmış saçları en iyi canlandırma yöntemizeytinyağı tedavisidir. Saçlarınıza parlaklık vermek vebeslemek için 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın.Bunu yavaş yavaş tüm saç derinize yedirin. Sıcak suda ıslattığınızbir havluyu sıktıktan sonra bir türban gibi başınıza sarın.Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç defa tekrarlayarak, başınyağı iyice emmesini sağlayın. Sonra saçlarınızı yıkayarak,iyice durulayın. Bu bakım türü, özellikle çabuk kırılansaçlar için çok yararlıdır.

Hintyağı Tedavisi

Yarım çay fincanı hintyağını ısıttıktan sonra başderinizi ovarak saçınızın yağı emmesini sağlayın. Yavaşyavaş tarayacağınız saçlarınızı kaynar suya batırırıpsıktığınız havluyla sarın. Bu işlemi yaptıktan sonra yarımsaat kadar bekleyip şampuanla yıkayın. Bu tedavi, fazla ince,çabuk kırılan, kuru saçlara iyi gelir.

Zeytinyağı ve Bal Tedavisi

Yarım çay fincanı yeşil zeytinyağıyla bir çay fincanı süzmebalı karıştırın. Bu sıvıyı iyice sallayıp çalkalayınve bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımıbaş derisinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu işlemiyaparken tarağın dişlerinin baş derinize batmamasına özen gösterin.Başınıza bir naylon torba geçirerek, başın sıcaklığınımuhafaza etmeyi sağlayın. Karışımı başınızda yarım saatbeklettikten sonra, saçlarınızı bol suyla durulayın. Bu işlem,koyu renk saçların ışıltılı bir hal alıp parlamasını sağlar.

Protein Tedavisi

Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tür saçiçin uygundur. ݝki yumurtayı çırpın ve içine yavaş yavaşbir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığıgliserin, bir çorba kaşığı sirke (mümkünse elma sirkesi)ilave edin. Saçınızı bir kez şampuanladıktan sonra saçlarınızabu karışımı sürüp 15-20 dakika bekleyin. Saçlarınızıiyice duruladıktan sonra saçlarınızın çok kısa süredecanlandığını fark edeceksiniz.

Kakao Yağı Tedavisi

Koyu renk saçlı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakımyöntemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. ݝçinde sukaynayan genişçe bir tencerenin içine daha küçük bir kabıoturtun. Yarım çay fincanı ayçiçeği yağını, 1 çorba kaşığıkakao yağını, 1 çorba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabıniçinde eritin. Bütün bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun içindenalın ve karışımı iyice çırpın. Bu karışımdan 1 çorbakaşığı kadarını alarak buna 1 çorba kaşığı su katın,iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza sürün vebu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardındansaçınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saçlarayeni bir canlılık ve parlaklık verir.

Mayonez Tedavisi

Kuru saçların en büyük ihtiyacı saç derisinin tıkanmışolmasından dolayı kaynaklanan yağ eksikliğidir. Bu açığıgidermek için mayonez tedavisi uzmanlar tarafından önerilenbir bakım türüdür. Bir yumurtayı, 1 çorba kaşığısirkeyi, 2 çorba kaşığı bitkisel yağı, işe koyulmadanhemen önce karıştırarak çırpın. Bu karışımı başderinize ovarak iyice içirin. Ardından saçlarınızıtarayarak bütün karışımın saçlarınıza eşit yayılmasınısağlayın. 15 dakika böyle bekledikten sonra saçlarınızı yıkayarakdurulayın. Bu tedavi baş derisine nem kazandırılmasına yardımeder, kuru saçın yağla beslenmesini sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder