1 Ağustos 2011 Pazartesi

Oruç Nedir ? Orucun Önemi – Neden Oruç Tutarız ?

Oruç Nedir?

Oruç, sözlük anlamı, kendini tutmak,sakınmaktır.
Dini manada ise imsak vaktinden iftar vaktine kadar ibadet niyetiyle yemekten,içmekten,cinsel ilişkiden sakınmak demektir

Orucun Şartları Nelerdir?

Farz Olmasının Şartları;
Müslüman olmak,akıllı olmak,buluğ çağına erişmiş olmak,oruç tutmaya gücü yetmek.

Orucun Kabul Olmasının Şartları;
Müslüman olmak,oruca niyet etmek,hayız ve nifastan temiz olmak,zamanın oruç tutmaya elverişli olması(bayram günleriyle teşrik günlerinde oruç tutmak sahih değildir)

Neden Oruç Tutarız?

Orucun emredilmesinin hikmetlerinden birisi de, toplum hayatındaki farklı tabakaların birbirlerinin hayat şartlarını daha iyi anlamalarına vesile olmasıdır.Orucun emredilmesinin hikmetlerinden birisi de nefis terbiyesi için en ideal ibadet olmasıdır. Çünkü nefis, kendini hür bilir ve serbest hareket etmek ister. Hatta kendisinde bir nevi rububiyet olduğunu zanneder. Hadsiz nimetlerle terbiye olunduğunu düşünmek istemiyor.
Orucun, insanın ihtiyaçlarının çokluğu açısından ne kadar fakir olduğunu ve bu ihtiyaçlarını karşılamakta ne kadar aciz olduğunu anlaması açısından pek çok faydaları vardır. Bir faydası şudur ki:

İnsan, gafletle kendi mahiyetini unutabiliyor. Ne kadar aciz, fakir ve kusurlu bir varlık olduğunu görmez veya görmek istemez. Oysaki insan nefes ve su gibi hadsiz maddi ihtiyaçlarının yanında, sevgi ve şefkat gibi hadsiz manevi ihtiyaçların hepsine muhtaçtır, yani bunların fakiridir.

Orucun Faydaları Nelerdir?



Oruç ibadetinin maddi ve manevi birçok faydaları vardır.

İnsan nefsinin aşırı isteklerine ve ihtiraslarına engel olur.Oruç tutanlar daha sabırlı ve daha metin olurlar.Peygamberimiz:” oruç sabrın yarısıdır ” ve “sabır da imanın yarısıdır” hadisleriyle orucun, pek önemli bir ibadet olduğunu ifade etmiştir.Ramazan ayında cennete görerecek rahmet kapıları kendisine açılan mümin, cehenneme gitmesine sebep olacak haram işlerden uzaklaşır.

Kuran’ın inişi ramazan ayında başlamıştır.

Senenin diğer aylarında devamlı çalışan ve yorulan mide oruç aracılığıyle dinlenme imkanı bulur.

Oruç, toplumun ahlaki hayatını değiştirir, iyiye ve güzele götürür. Geçmiş günahlardan kurtulmaya ve tevbe etmeye ulaştırır. Kötülüklerden korunmada bir kalkan gibi olan oruç, ilahi emirlere uymak ve haramlardan uzak durmak demek olan takvaya ermede yardımcı olur.

Zenginler, oruç sayesinde, fakir ve yoksulların durumunu daha iyi anlar.Böylece bireyler arasında yardımlaşma, acıma, şefkat ve merhamet duyguları gelişir.

ilahi bir emir gereği daha önce kendisine helal olsan yeme-içme gibi fiillerden uzak duran oruçlu, tüm haramlardan uzak durmada büyük bir güç kazanır.

Benzer Yazilar

bayburt 2011 MHP Milletvekili Adayları Tam Listesi

Ramazanda Kimler Oruç Tutmaz

Oruç Kimlere Farzdır Kimler Tutar

Sıcak Havalarda Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli
Tags:
oruç ve orucun önemi, oruç tutmak için sebeb, oruçun önemi, oruçun kabul olmama nedenleri, orucun inişi, dinimizde oruc tutmanin onemi, oruç tutmanın dinimizdeki yeri ve önemi video, oruç nedir ve önemi, oruç nedir niçin oruç tutuyoruz, Zamanın oruç tutmak için elverişli olması
Oruç Nedir ? Orucun Önemi – Neden Oruç Tutarız ? yazısına ait etiketler : dinimizde orucun önemi, ilk oruç, ilk oruç ne zaman, kaç çeşit oruç vardır, kimler oruç tutabilir, kuranın inişi ne zaman olmuştur, neden oruç tutarız, neden oruç tutuyoruz, neden ramazanda oruç tutulur, oruç hakkında, oruç nasıl tutulur, oruç ne demektir, oruç ne zaman tutulur, oruç tutmak | oruç tutmak farz mıdır, oruç tutmanın faydaları, oruç tutmanın sağlık açısından faydaları, oruç tutmanın şartları, orucun anlamı, orucun dindeki yeri, orucun farz olmasının şartları, orucun faydaları, orucun faydaları nelerdir, orucun kabul olması, orucun kabul olmasının şartları, orucun önemi, orucun şartları, orucun sözlük anlamı, orucun yararları, ramazan ayı, ruç tutmanın önemi
Oruç Nedir ? Orucun Önemi – Neden Oruç Tutarız ?

0 yorum:

Yorum Gönder