23 Ağustos 2011 Salı

Ayak bakımı nasıl olmalıdır ,Günlük ayak bakımı nasıl olmalı

Ayağınızın koktuğu anlaşılmasın diye plaja giderken sürekli spor ayakkabı giymekten sıkıldınız mı? Ayaklarınızın ne kadar korkunç göründüğü anlaşılmasın diye pikniklerde sürekli dizüstü mü oturuyorsunuz? MLT, en çok kullandığımız organlarımızın sık görülen problemlerini ve bunları nasıl düzeltebileceğimizi ayak uzmanlarına sordu. Belki ayakkabı kataloglarına modellik yapamazsınız, ama artık ayaklarınızı sürekli saklamak zorunda kalmayacaksınız.

Problem: Kokan ayakkabılar
Nedir: Açıklamaya gerek yok, hepimiz hayatımızın bir döneminde bu sorunu yaşamışızdır.
Nedeni: Kokuya neden olan bakteriler, karanlık ve nemli yerleri severler. Bu da terli ayakkabılarınızı, onlar için ideal bir ortam haline getirir.
Nasıl kurtulacaksınız: Doğal iplikten yapılmış çoraplar giyin ve ayakkabılarınızın kuruyabilmesi için her gün farklı ayakkabı kullanın. Ayakkabılarınıza, koku gidermek için üretilmiş özel ayakkabı spreyleri püskürtebilir, içlerine ilaçlı ayakkabı pudrası veya kabartma tozu dökebilir ya da bir buzdolabı poşetinin içine koyup bir gece derin dondurucuda bırakabilirsiniz. Ayak hastalıkları uzmanı Dr. Jacqueline Sutera'ya göre, "Soğuk, kokuya neden olan bakterilerin büyük bir kısmını öldürür."

Problem: Ayak kokusu
Nedir: Üfff! Ayakkabılarınızı sokağa da atsanız bu kokudan kurtulamazsınız.
Nedeni: Dr. Sutera'ya göre, "ayak kokusunun nedeni genellikle enfeksiyondur." Ayak kokusunun habercileri, sararmış tırnaklar, pul pul "kurumuş" bir deri, derinin soyulması, cildin kaşınması ve ayaklarınızın bazı bölgelerinin kızarması veya solması, sertleşmesidir.
Nasıl kurtulacaksınız: Bunlardan herhangi birini görürseniz, bir ayak doktorundan randevu alın. Eğer tedavi etmezseniz, problem sürekli kötüleşecektir. Eğer ayaklarınız düzgün görünüyor ama sadece kötü kokuyorlarsa, yapabileceğiniz birkaç basit şey vardır: Duş alırken ayaklarınızı iyice keseleyin, sonra da bırakın tamamen kurusunlar. Nemi alması için ayaklarınızın üstüne deodorantlı ayak pudrası veya mısır unu serpin ya da ayağınıza ayak deodorantı/terlemeyi önleyici reçeteli veya reçetesiz ilaç püskürtün. Dr. Sutera, "en sevdiğiniz koltuk altı deodorantını bile kullanabilirsiniz" diye önermektedir.

Problem: Nasır ve kalluslar
Nedir: Bir spor tıbbı grubunda ayak hastalıkları uzmanı olarak çalışan Dr. Jonah Mullens, "kallus, cildin daha yaygın bir şekilde kalınlaşmasıdır, nasır ise daha kalındır ve daha küçük bir bölgede yoğunlaşmıştır" diye açıklıyor. Çoğunlukla problem sadece estetiktir ama bazen acı verici, enfeksiyonlu ve sürekli büyüyen bir problem de olabilir. Eğer sorununuz ikincisi gibiyse bir ayak hastalıkları uzmanına gidin.
Nedeni: Nasırlar ve kalluslar, cildin genellikle sürtünmeyle birlikte aşırı basınca tepki olarak sertleşmesinin bir sonucudur. Ayağa giyilen şeylerden kaynaklanabilir. Dr. Mullens'e göre, "cilt, kendini korumak için sertleşmektedir".
Nasıl kurtulacaksınız: Dr. Sutera, duş aldıktan sonra bir süngertaşı veya ayak törpüsü kullanmanızı öneriyor. Sertleşmiş cildi belirli bir yöne doğru hafifçe ovun, eğersert bir şekilde ileri geri sürterseniz, cildi tahriş eder ve daha da sertleşmesine neden olursunuz. Laktik asit, üre veya alfa hidroksi asit içeren özel bir ayak nemlendiricisi de kullanabilirsiniz.

Problem: Mantar
Nedir: Ayak mantarı, cildin kurumasına, kızarmasına, kabarmasına, kaşınmasına ve soyulmasına neden olabilir. Ayak tırnağı mantarı, üzerine basınç uygulanınca canınızın yanmasına neden olabilen kalın, hassas ve rengi bozulmuş sarı tırnaklara yol açar.
Nedeni: Ayakkabılarınızın içindeki sıcak, karanlık ve nemli ortam; mantarın büyümesi için ideal bir yerdir. Bu, bazen tırnağa da yayılabilir. Örneğin, futbol oynarken veya kayak yaparken geçirdiğiniz bir yaralanma, ayak tırnağının bir bölümünün zarar görmesine ve mantarın buradan ayak tırnağına geçmesine neden olabilir.
Nasıl kurtulacaksınız: Reçetesiz satılan bir mantar önleyici toz veya krem deneyin. Eğer iki ile dört hafta arasında sonuç alamazsanız, Dr. Mullen, ağızdan alabileceğiniz ilaçlar yazabilecek bir doktora gitmenizi önermektedir. Enfeksiyonları önlemek için ayaklarınızı temiz tutun, duş aldıktan sonra ayak parmaklarınız arasındaki bölgeyi silin ve ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı düzenli olarak değiştirin.

Problem: Tırnak batması
Nedir: Tırnağın hemen yanındaki cilt irite olur; acı ve kızarıklığa yol açar.
Nedeni: Büyük ihtimalle tırnak makasını biraz haşince kullandınız.
Nasıl kurtulacaksınız: Tırnaklarınızı, hafifçe yuvarlak bir şekilde kesin ve kenarlarını çentmemeye özen gösterin. "Eğer cilt iltihaplanırsa, ayak parmağını günde üç kere magnezyum sülfatlı ılık suyun içinde 10 - 15 dakika bekletmeyi deneyin" diye öneriyor ayak hastalıkları uzmanı Dr. Jennifer Saam. "Eğer durum iyiye gitmiyorsa, antibiyotik almanız veya tırnağın sizi rahatsız eden kısmını aldırtmak için tıbbi bir operasyon geçirmeniz gerekebilir."

Problem: Kurumuş, çatlamış topuklar
Nedir: Ayak topuğunun etrafındaki cilt sertleşir. Bu cilt bazen çatlayabilir de... Bu, özellikle de çatlaklar derinse ve enfeksiyon kaparlarsa çok acı verici olabilir.
Nedeni: Sürekli yalınayak yürümek veya terlik giymek.
Nasıl kurtulacaksınız: Duş alırken, cildiniz yumuşadıktan sonra, sertleşmiş bölgeleri bir nasır tıraş bıçağı ile tıraşlayın. Havluyla kurulandıktan sonra da iyi bir nemlendiriciden bolca sürün. Dr. Saam, bunu her gece yatmadan önce yapmanızı ve uyurken nemin ayağınıza nüfuz etmesi için çorap giymenizi öneriyor.
haber.pro alıntıdır

0 yorum:

Yorum Gönder