22 Kasım 2010 Pazartesi

Sabahattin Ali’ye iade-i itibar

Sabahattin Ali’ye iade-i itibar

Başbakanlık, Türk edebiyatının en büyük isimlerinden Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna romanını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Türkiye açısından imaj çalışması olacak bir film için bir süredir gizli biçimde çalışma yürüten Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Türkiye’deki sol hareketin simgelerinden Sabahattin Ali’nin 'Kürk Mantolu Madonna' kitabından uyarlanan senaryoya odaklandı.
Milliyet gazetesinin haberine göre Yurtiçinde insan hakları konusunda çarpıcı mesaj verilmesi, yurtdışında Türkiye’nin etkili biçimde tanıtımını amaçlayan Başbakanlık, film için ilk etapta üç ayrı fondan 2 milyon TL’lik bütçe oluşturulmasını planlandı.

Gençliğe rock müzikle ulaşmayı hedefleyen ve bu amaçla klip çekme girişiminde bulunan, dizi filmlerde insan hakları mesajları verilmesi için yönetmenlerde doğrudan temas kuran Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, şubat ayında filmin çekimine başlanmasını gündemine aldı. İlk aşamada Türkiye’de önemli filmlere imza atan yönetmen, yapım şirketi ve senaristlerle temasa geçildi.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gelen örnek vakalardan çarpıcı olanlar öyküleştirilerek senaristlere gönderildi. Ancak bu öykülerden başarılı bir senaryo çıkarılamayacağı sonucuna varıldı. Bu çerçevede senaristlerden hazırladıkları insan hakları odaklı senaryoları isteyen Başkanlık bunları incelemeye aldı.
Gönderilen birkaç senaryo incelendi ve yetersiz bulundu. Son olarak Sabahattin Ali’nin ölümsüz eseri “Kürk Mantolu Madonna” adlı kitabından uyarlanan bir senaryo Başbakanlık’a gönderildi. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı uzmanları senaryoyu incelemeye aldı.
Filmin, 10 Aralık 2010 Dünya İnsan Hakları Günü’ne yetişmesini hedefleyen Başbakanlık, gerek senaryo arayışı, gerek oynatılması planlanan oyuncuların çok önceden başka filmler için anlaşmış olmaları nedeniyle bu düşüncesini 2011’e erteledi. Kürk Mantolu Madonna adlı eserden uyarlanan senaryoya onay verilmesi halinde çekime 2011’de başlanacak.

0 yorum:

Yorum Gönder